Pentru a reda ebonitei aspectul ei primitiv, în urma zgârieturilor pe care le suferă în timpul unei lucrări, este destul să lăsăm să curgă pe partea deteriorată ceară neagră de cizmărie, de pe o lamă de cuțit, încălzită.
Când gaura sau zgârietura s-a umplut, frecăm cu o pânză de lână ca să obținem o suprafață și un luciu uniform.
Acest procedeu poate fi întrebuințat și la astuparea găurilor făcute greșit sau să “împrospătăm” panourile din bachelită cărora trebuie să le dăm o altă întrebuințare.
Împrospătarea lemnului și mobilierului de lemn al aparatelor de radio (Martie 1948)
Pentru a se reda luciul primitiv (inițial) al elementelor din lemn (suporti, cutii rezonante, carcase radio etc.) se poate aplica următoarea rețetă, care dă rezultate foarte bune:
– Se pun într-un vas de sticlă 60 grame de ceară galbenă, lăsând-o să se topească;
– Se toarnă, apoi, deasupra, departe de surse de foc deschise, aproximativ 120 grame terebentină;
– După ce amestecul obținut s-a răcit suficient, se poate aplica, prin frecare, pe suprafețele dorite pasta (crema) obținută;
Tratarea elementelor din lemn atacate de carii
Elementele din lemn (suporții manipulatoarelor, carcase radio, etc.) atacate de carii pot fi tratate cu o soluție încălzită având următoarea compoziție: 500 grame rășină albă, 450 grame var și 40 grame ulei de in; în această soluție se adaugă apoi 10 grame acid sulfuric, după care întreaga compoziție se amestecă bine și se încălzește la foc mic.
După un timp suficient de răcire, cu o cârpă îmbibată în soluția rezultată se aplică ușor pe suprafețele de lucru cariate, iar la final se lustruiesc cu o cârpă uscată, moale.
Câțiva pași importanți în restaurarea unui aparat de radio vechi
Astuparea găurilor în ebonita (Martie 1936)
Pentru astuparea găurilor tăiate greșit într-o placă de ebonită, putem întrebuința pasta formată din:
– ceară galbenă – 35 grame
– rășină în praf – 20 grame
– seu – 5 grame
Topim totul la un loc, apoi adăugăm 40 grame alb de Spania în praf. Turnăm amestecul astfel obținut, cald, în locul ce trebuie astupat.
Excesul se îndepărtează cu lama unui cuțit întrebuințat ca mistria zidarului. Răcindu-se, amestecul se întărește.
Lipirea ebonitei (Martie 1936)
Pentru a lipi două plăci de ebonită putem întrebuința următoarea soluție:
– se moaie clei de tâmplărie în acid acetic
– se încălzește totul într-o bae cu apa fiartă
La întrebuințare, se aplică soluția caldă pe plăcile respective și se strâng, de exemplu, într-o menghină până ce soluția s-a răcit.
Vopsele pentru cutiile de lemn (Mai 1936)
Vopselele pentru cutiile aparatelor de radio se pot prepara ușor folosind mai multe soluții. Înainte de a fi vopsit, lemnul trebuie lustruit bine cu glasspapier.
a) pentru lemnul de stejar vom turna încet, cu picătura, esența de terebentină într-o soluție formată din 5oo grame terebentină și 60 grame bitum de Iudeia până ce se obține vopsea de o culoare mai închisă sau mai deschisă, după dorință;
b) pentru lemnul de nuc, vom folosi o soluție, astfel:
– se fierbe în apă (cam 1000 c.c.) timp de 15 minute, 30 grame pământ de Cassel și 0,2 grame carbonat de potasiu. Soluția obținută se amestecă bine cu o pensulă până se ajunge la o fluiditate dorită.
c) pentru lemnul de stejar vechi putem folosi următoarea soluție:
– se fierbe timp de 15-20 minute într-un litru de apă 30 grame pământ de Sienne natural și 0,30 grame de pământ ars (de vopselărie) și 1 gram de carbonat de potasiu. Soluția se amestecă bine până când se obține nuanța dorită.
d) pentru lemnul de palissandru se poate utiliza rețeta:
– apă – 500 grame
– pulbere de lemn de Brazilia – 100 grame
– potasiu – 5 grame
Soluția se amestecă bine cu o pensulă până la obținerea unei nuanțe preferate.