In contextul dezvoltarii tehnologice, de-a lungul timpului, masurarile au reprezentat intotdeauna un domeniu indispensabil activitatii tehnico-stiintifice. Transferurile de energie, precum si cele de informatie, s-au realizat in principal pe suportul marimilor electromagnetice, motiv pentru care masurarea cu precizie a acestor marimi a fost absolut necesara desfasurarii normale a respectivelor procese.
Mijloacele electrice de masurare au permis masurarea pe cale electrica a marimilor, caracteristica lor fiind convertirea semnalului metrologic intr-o marime electrica. Astfel, diversitatea tipurilor de masurare s-a materializat, in timp, in forme ca: masura, instrumentul de masurare, aparatul de masura, instalatia de masura si sistemul automat de masurare.
Colectia de aparate de masura si control cuprinde atat instrumente de masura cat si aparate propriu-zise, complexitatea lor fiind determinata de domeniul in care au fost utilizate.
Diversitatea modelelor existente, functie si de domeniul de utilizare, a fost determinata și de progresul tehnologic, in cele doua variante: analogice si digitale.