Descoperirea radioului la sfarsit de secol XIX si evolutia sa ulterioara, au grabit vertiginos ritmul de culturalizare si civilizare a OMENIRII astfel ca se poate afirma, cu certitudine, faptul ca cele nouasprezece secole anterioare nu au dus la o asemenea evolutie din punct de vedere tehnic.
Depasind cadrul evolutiv cu toate greutatile inerente, radioul s-a perfectionat continuu, cu predilectie dupa inventarea lampilor de radio, ajungandu-se la constructia de aparate tot mai complexe.
Urmare a perfectionarilor telegrafiei fara fir – T.F.F. si mai apoi a telefoniei fara fir, a aparut una din cele mai fascinante aplicatii ale radioului: radiodifuziunea, avand impactul cel mai mare asupra vietii social-economice ale tuturor popoarelor.
Prima demonstratie de radiodifuziune sonora a avut loc in anul 1906, fiind efectuata de catre inventatorul canadian Reginald Fesseden. Radiodifuziunea (Radiofonia) a aparut in Europa in anii imediat urmatori primei conflagratii mondiale, eveniment care a franat mult evolutia miscarii radiofonice. Asa se explica de ce a trecut un sfert de veac de la inventarea radioului (1895) si punerea sa in valoare catre umanitate.
Organizarea emisiunilor regulate de radiodifuziune sonora dateaza din perioada anilor 1919-1920, in special in S.U.A. si U.R.S.S. In anul 1922 au fost realizate primele emisiuni radiofonice in Anglia si Franta, in 1923 in Germania, iar in anul urmator si in Italia. In Romania primele emisiuni de radiofonie au avut loc in anul 1925, iar trei ani mai tarziu, dupa infiintarea Societatii de Difuziune Radiotelefonica, au fost realizate primele emisiuni regulate destinate publicului auditor.
Consecintele acestei mari descoperiri epocale s-au materializat, inca din primii ani, in dinamizarea pietii de componente si aparate radio. In Romania au inceput sa apara inca din anul 1924 comerciantii de piese radio, si, treptat s-au infiintat reprezentante ale marilor firme constructoare cum sunt: Philips, Telefunken, Lorenz, Ericsson, Tunsgram s.a. facilitandu-se importul de piese si aparate tot mai performante.
Modelele existente in cadrul acestei locatii sunt oglindirea unei evolutii din punct de vedere tehnic, care a tinut pasul cu progresele realizate in constructia radioreceptoarelor de radiodifuziune.