Aparute ca inventie tehnica in prima jumatate a secolului al XIX-lea, manipulatoarele sunt consecinta directa a evolutiei stiintei si tehnologiei, aparitia lor fiind determinata de asigurarea nevoii de comunicare la distante cat mai mari.
Manipulatorul, cea mai simpla cheie telegrafica, a fost introdus ca dispozitiv, in anul 1837 de catre Samuel F.B. MORSE (1791-1872), care de altfel, patenteaza si telegraful electromagnetic folosind un cod format din combinatii de puncte si linii, denumit Codul Morse.
Primul mesaj telegrafic folosind Codul Morse a fost transnmis la 24 Mai 1844 in cadrul unei demonstratii tehnice intre Washington si Baltimore (S.U.A.) devenind celebru in istoria comunicatiilor: ”What hath God wrought?” (Ce lucrare a facut Dumnezeu?). Sistemul telegrafic s-a raspandit foarte repede in intreaga lume, astfel ca retelele telegrafice au inceput sa fie extinse, inclusiv la nivel intercontinental. Din acest an telegraful, ca sistem, devine operational pe intregul mapamond fiind principalul mijloc de comunicare la distanta.
In Romania primele sisteme telegrafice au fost instalate incepand cu anul 1853, initial in Transilvania. Astfel, au intrat in functiune liniile telegrafice Viena-Timisoara-Sibiu-Alba Iulia-Cluj, iar in anul urmator au fost date in exploatare liniile telegrafice Sibiu-Brasov; Timisoara-Lugoj-Orsova; Bucuresti-Brasov. Tot in anul 1854 a fost deschisa linia telegrafica Bucuresti-Viena.
Din punct de vedere constructiv manipulatoarele au cunoscut o evolutie constanta, firmele si companiile producatoare urmarind asigurarea sigurantei in exploatare si a transmiterii semnalelor telegrafice la viteze sporite.
Colectia de manipulatoare existenta in cadrul acestei locatii muzeale este structurata pe cateva clase (grupe) dupa cum urmeaza: clasic, standard, speciale, semiautomate si automate.