DONAȚIA se face prin act autentic și este un act de liberalitate prin care donatorul dă, irevocabil, un lucru donatarului.
Acceptarea donației se poate face în actul de donație sau printr-un act posterior, dar numai înainte de moartea donatorului, caz în care donația nu produce efecte decât din ziua în care s-a comunicat donatorului actul de acceptare (art. 814 Cod civil).
Legea prevede câteva reglementări privind donația, printre care:
– Substituțiile sau fideicomisele sunt prohibite (art. 803 Cod civil).
– Este nulă de drept orice dispoziție în care donatarul va fi fost însărcinat să conserve și să transmită unui tert bunul care face obiectul donației (art. 803 Codul civil), cu excepția cazului în care donatorul nu l-ar primi sau nu l-ar putea primi (art. 804 Cod civil).
– Donația nu-l obligă pe donator și nu produce nici un efect decât din ziua acceptării.
– Donația între vii, pentru bunuri viitoare, este revocabilă (art. 821 Codul civil).
– Este nulă orice donație făcută cu vreo condiție a cărei îndeplinire depinde numai de voința donatorului sau dacă s-a făcut sub condiția de a satisface datorii ori servicii inexistente la data donației sau care nu erau menționate în actul de donație (art. 822 și 893 Codul civil).
– În actul de donație, donatorul poate stipula (numai în favoarea sa) întoarcerea bunurilor donate atât în cazul în care donatorul ar muri înaintea lui, cât și atunci când donatarul și descendenții săi ar muri înaintea sa (art. 825 Cod civil).
– Donația de mobile este valabilă numai atunci când obiectele donate sunt înscrise într-un act estimativ semnat de părți (art. 827 Cod civil).
– Contract prin care o persoană, donator, transmite, de regulă, în mod gratuit și irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun către o altă persoană, donatar, care îl acceptă.
– Donațiile făcute către stat sau o instituție de stat sunt posibile numai cu autorizația prealabilă dată de organul competent, în condițiile legii.
– Donația este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-și asumă obligații față de donator, în afara îndatoririi generale de a-i purta recunoștință.
– Donația are un caracter irevocabil cu excepția unor cazuri expres prevăzute de lege.
– Donația este un act juridic solemn, întrucât valabilitatea ei este condiționată de exprimarea consimțământului părților, personal sau prin mandatar, numai în forma autentică.
– Dacă se donează bunuri mobile, este obligatorie întocmirea unui act care să cuprindă enumerarea și evaluarea acestora.
– Există unele varietăți de donații care au anumite particularități. Astfel sunt: donații indirecte, în care deși libertatea nu este exprimată într-un act de donație, ea se poate deduce neîndoielnic din conținutul unui alt act.
– Donațiile deghizate și cele prin persoane interpuse sunt lovite de nulitate ori de câte ori prin ele se urmărește eludarea unei dispoziții legale.