Din viata lui Marconi – sau ceeace nu spune istoria
Ceeace ce stim cu totii despre Marconi ar fi fara rost sa mai prezint aci. Realizarile si triumfurile marelui fizician sunt cunoscute astazi pe tot globul.
Ceeace nu stie toata lumea despre Marconi voi incerca sa prezint in randurile ce urmeaza ……….
Sa incep cu …………… inceputul …………..
Cunoaste toata lumea experienta din vara anului 1894, cand Marconi reuseste sa transmita prin unde electrice un mesagiu, fara nici-un suport material. Aceasta data, 1894, si castelul Pontecchio, figureaza in toate operele istoricilor telegrafiei fara fir.
Cu totii au uitat insa un episod care constitue in oarecare masura, actul de botez al telegrafiei fara fir.
Ajutat de un simplu taran, Marconi instalase un aparat de emisie langa fereastra hambarului si un aparat de receptie in varful unui delusor din fata vilei. Cand el transmitea trei grupuri de unde electromagnetice, ajutorul dadea de stire cu un stegulet daca receptorul functionase.
Cand a fost vorba insa de dovedit ca undele strabat obstacole naturale – proba care trebuia sa asigure desvoltarea practica a inventiei – semnalizarile optice ale ‘’asistentului’’ nu mai serveau la nimic.
Atunci, fixand aparatul de receptie de cealalta parte a colinei, Marconi a incredintat ajutorului o pusca de vanatoare si i-a spus : ‘’Stai aci atent ; daca auzi acest ciocanas batand de trei ori la rand, trage un foc de pusca !’’.
Ce trebuie sa se fi petrecut in inima tanarului Marconi (avea atunci abia 22 de ani) in cele cateva minute de asteptare ?
Apasa, de trei ori pe manipulatorul Morse si trimise undele in spatiu ………..Astepta, cu urechea incordata……………. De peste colina rasuna un foc de pusca ………
TELEGRAFIA FARA FIR se nascuse ……………….
NOTES – Articol preluat din revista RADIO UNIVERSUL nr. 106 din 24 octombrie 1936
Lasa un comentariu