Dragomir HURMUZESCU (1865-1954)
Profesorul Dragomir HURMUZESCU a fost nu numai un mare om de stiinta, ci si o mare personalitate culturala. Din anul 1925 devine membru fondator al ”Asociatiei Prietenilor Radiofoniei” si militeaza pentru infiintarea Postului National de Radio desfasurand in acest sens o intensa activitate.
Importanta acestui demers s-a concretizat si in discursul sau inaugural din 1 Noembrie 1928, data oficiala a nasterii radioului romanesc. La orele 17.00 s-a auzit pentru intaia oara:
Alo, alo, aici, Radio Bucuresti !
” Catre, prietenii si proteguitorii Radiofoniei,
Adresez aceste cuvinte, astazi cand incepem seria emisiunilor cu un mic post provizoriu. Deocamdata difuziunea programelor noastre nu va trece dincolo de cerul hotarelor tarii. Dar, peste cateva luni vom avea postul cel mare, undele lui vor strabate armonios in cerul european, proclamand si gandul nostru de pace si buna intelegere, catre o mai inalta cultura si civilizatie.
Pentru dezvoltarea temeinica a institutiei noastre este nevoie de concursul tuturor celor care lucreaza la ridicarea acestei tari. Sa nu se creada ca radiofonia este o chestiune numai de distractie.
Radiofonia este de o mare importanta sociala, cu mult mai mare decat teatrul, pentru raspandirea culturii si pentru unificarea sufletelor, caci se poate adresa la o lume intreaga, patrunzand in coliba cea mai razleata a sateanului. In curand va deveni criteriu de judecata a gradului de dezvoltare a unui popor.
De aceea se cuvine sa facem tot posibilul pentru a castiga din intarziere fata de vecinii nostri in aceasta chestiune. Sa ne indeplinim fiecare datoria. Noi, de munca mai departe pentru a va da programe atragatoare si interesante, si dumneavoastra sa ne dati cat mai multe mijloace materiale si entuziasm de incurajare.
Noi sa va dam receptiuni curate, fara paraziti, iar, dumneavoastra sa convingeti si sa readuceti la sentimentul datoriei si a contributiunii pe cei cu posturi clandestine, cei care formeaza parazitii societatii noastre de difuziune.
Prin participarea cat mai numeroasa a iubitorilor radiofoniei, prin contributia lor efectiva, vom putea asigura o repede dezvoltare a acestei aplicatiuni, spre ridicarea culturala si economica a tarii, fara multe sacrificii din partea statului, dar, cu multumirea tuturor.
Intr-un ceas bun !”
Programul zilei de Joi, 1 noiembrie 1928 (Prima emisie)
17 00 – 19 00 – Cuvântarea de deschidere rostită de prof. Dragomir Hurmuzescu, Preşedintele consiliului de Administraţie, urmată de versurile scrise şi regizate de poetul Horia Furtună, apoi muzică de dans Quintetul Radio, informaţii de presă, din nou Quintetul Radio, muzică românească, poezie populară română şi o conferinţă susţinută de acelaşi Horia Furtună.
21 00- 24 00 – muzică interpretată de solista Băicoianu, buletin meteorologic, ştiri sportive, Quintetul Radio cu partituri din operele lui Johann Strauss.
Lasa un comentariu